Trage en zware websites zijn een killer voor je SEO en de gebruikerservaring. Om websites sneller te laden maken we gebruik van meerdere technieken, waaronder: cache! Maar… wat houdt cache precies in? In onze blogs behandelen we een aantal van de meest gestelde vragen aan FRESH-DEV. Deze keer de steeds terugkerende vraag: wat is cache? 

Help! Mijn wijzigingen worden niet getoond

Je krijgt een gloednieuwe website opgeleverd en gaat met FRESH-DEV in overleg over een aantal aanpassingen. Trots als je bent, refresh je snel de website zodra de heren van FRESH-DEV laten weten dat ze de wijzigingen hebben toegepast. Vervolgens zie je dat de aanpassingen niet (direct) zijn doorgevoerd in het eindresultaat. Voordat je met je handen in het haar gaat zitten, leggen wij je uit waar dit mee te maken heeft, namelijk: cache.

Een snelle(re) website

Caching is kort gezegd de gegevensopslag van een website. Door middel van cache worden belangrijke gegevens van je website op een ‘makkelijk bereikbare’ plaats opgeslagen. Hoe meer verkeer er naar jouw website komt, hoe meer moeite de website moet doen om alle informatie tevoorschijn te halen. Met een cache-opslag ligt alles voor de hand en wordt de website sneller geladen.

Cache voorkomt dat dezelfde afbeeldingen, informatie of complexe berekeningen die een website moet maken steeds opnieuw uitgevoerd moeten worden. Hierdoor wordt een website namelijk traag en zit je lang te wachten voordat je bijvoorbeeld de volgende pagina ziet. En dat wil je natuurlijk niet voor je website bezoekers! Het laatste wat je wilt, is dat je potentiele klanten afhaken vanwege een trage, niet goed functionerende website. Gegevensopslag door middel van cache zorgt er niet alleen voor dat je website sneller en gebruikersvriendelijker wordt, maar ook dat je een hogere (en dus beter vindbare) positie krijgt bij Google.

Waarom worden wijzigingen dan niet direct getoond?

De cache van je website slaat (afhankelijk van wat je wilt opslaan) ongelofelijk veel op. Als de website keer op keer bezocht wordt, zal de browser cache van je website steeds voller raken. Hierdoor kan het soms even duren dat wijzigingen in de website direct worden getoond. Dit is vrij simpel op te lossen. Soms werkt het refreshen van de pagina al snel, maar mocht dit niet lukken is het legen van de cachegeschiedenis de oplossing.

Dit doe je gemakkelijk via de instellingen in jouw webbrowser (Internet Explorer, Google Chrome, Safari, etc.) Hier vind je de optie om (cache)geschiedenis, cookies en opgeslagen websitegegevens te wissen.

Kom je er toch niet helemaal uit? Dan helpen wij van FRESH-DEV je natuurlijk graag even een handje!

Geschreven doorNienke van der Wal
Gepubliceerd op18 september 2020